Veelal wordt een motorpak op een sportieve motor gedragen. Al dan niet op het circuit. Met name de 1-piece motorpakken zijn op het circuit aan te bevelen aangezien deze het veiligst zijn. Motorpakken worden veelal gemaakt van leer en zullen in het begin stug en strak zitten. Na verloop van tijd zal het motorpak uitlopen en zich vormen naar jouw lichaam. Het is dus helemaal niet erg als het best strak zit.
Leren motorpakken zijn niet gemaakt om over de normale kleding heen te worden gedragen. Wel zou je er een dun thermopak onder kunnen dragen. De keuze tussen een 1-delig of 2-delig motorpak ligt volledig aan de persoonlijke voorkeur.
De pasvorm van een motorpak is strak en stug. Dit is gedaan voor de veiligheid. Een motorpak is gemaakt voor de houding op de motor. Dat wil zeggen dat als je rechtop staat met een motorpak hij niet lekker zal zitten. Hij zal trekken in het kruis, de schouders zitten niet lekker op hun plek en hij voelt te strak op de borst. Maar zodra je op de motor gaat zitten, zal het motorpak helemaal aansluiten op je lichaam en alles zal perfect op zijn plaats vallen. Om te weten of een motorpak goed zit, moet je dus altijd test zitten op de motor.
Tegenwoordig zijn er verschillende fabrikanten die ook een Airbag Systeem aanbieden in motorpakken, zoals Alpinestars en Dainese.
Het Tech-Air airbag vest van Alpinestars is het eerste op zichzelf staand airbag systeem die je romp beschermd op de schouders, borst, rug en zijkant van je romp. Het kostte Alpinestars 11 jaar om dit Tech-Air systeem te ontwikkelen voor straatgebruik maar dan heb je ook de ultieme veiligheid. Op zichzelf staand wil zeggen dat het airbag systeem werkt met sensoren en dat de airbag niet verbonden hoeft te worden met de motor. Dit is betreft veiligheid een enorme pré, maar ook praktisch gezien biedt het voordelen. Je kan op iedere willekeurige motor stappen en toch een werkende airbag aanhebben.
D-Air is het revolutionaire airbag systeem van Dainese. Ook D-Air is een zelf regulerend systeem. Het totaal van 6 sensoren doen ruim 1000 metingen per seconde. Algoritmes bepalen aan de hand van de verkregen informatie of de rijder zich in een gevaarlijke situatie verkeerd.
In tegenstelling tot Alpinestars Tech-Air, is elk D-Air systeem geïntegreerd in daarvoor ontworpen motorkleding. Je koopt hem dus niet los, hetgeen bij Alpinestars wel het geval is.